Redirecting to home...

Βιβλιάριο ανασφαλίστου

Προσοχή: Το βιβλιάριο Ανασφαλίστου είναι το ίδιο με το βιβλιάριο Πρόνοιας ή Απόρου.

Ποιοί αλλοδαποί μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο ανασφαλίστου;

Βιβλιάριο ανασφαλίστου μπορούν να βγάλουν:

Πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας

Ποιοί αλλοδαποί μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας;

Σχετική νομοθεσία

Με βάση την Υπουργική Aπόφαση Κ.Υ.Α.139491/2006 Νοεμβρίου 2006 (Φ.Ε.Κ. Β/1747) οι ανασφάλιστοι οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα μπορούν να εκδώσουν «βιβλιάριο ανασφαλίστου» ώστε να εγγραφούν στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Νομαρχίας. Η εγγραφή τους αυτή θα δημιουργήσει το δικαίωμα να μπορούν να έχουν δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς, φάρμακα, να νοσηλεύονται ή να μεταφέρονται – ως ασθενείς – χωρίς κόστος. το βιβλιάριο ανασφάλιστου χορηγείται για ένα χρόνο με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε έλληνες πολίτες, σε πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ομογενείς και σε πολίτες των χωρών που έχουν κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Κοινωνική και Ιατρική αντίληψη, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα. Ειδικότερα δικαιούχοι του βιβλιαρίου ανασφαλίστου είναι: «Ελληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή ανιθαγενείς ή υπήκοοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ανασφάλιστοι και το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 Ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης.

Η Υ4α/οικ. 85777/16-9-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ90Θ-ΟΘΣ) τροποποιεί την υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ. 70456/25-7-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ4ΜΘ-2ΟΛ) εγκύκλιο, με θέμα: «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης για τη δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας και σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύνατους Αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια», ως προς τα κάτωθι: «Όταν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από το νοσοκομείο, με την τελική έγκριση του Διοικητή ή του αναπληρωτή του θα διενεργείται η επεμβατική πράξη, θα χορηγούνται οι συσκευές – ιατρικά βοηθήματα καθώς και το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για χρόνιες παθήσεις, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω αποστολή και έγκριση από το Υπουργείο Υγείας».

Στο Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσουν να υποβάλλονται για έγκριση, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στην τροποποιούμενη εγκύκλιο διαδικασία μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα