Βιβλιάριο ανασφαλίστου
Προσοχή: Το βιβλιάριο Ανασφαλίστου είναι το ίδιο με το βιβλιάριο Πρόνοιας ή Απόρου.
Ποιοί αλλοδαποί μπορούν να βγάλουν βιβλιάριο ανασφαλίστου;
Βιβλιάριο ανασφαλίστου μπορούν να βγάλουν:
- oι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και τα μέλη των οικογενειών τους(σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα) (π.δ. 266/1999) έχουν τη δυνατότητα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης με την άμεση επίδειξη του δελτίου ταυτότητας πρόσφυγα
- oι αλλοδαποί οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για αναγνώριση προσφυγικής ιδιότητας και η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα) (π.δ. 266/1999) είναι δικαιούχοι άμεσης και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ., για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής και με την επίδειξη μόνο της σχετικής βεβαίωσης από την οικεία αστυνομική Διεύθυνση, απευθείας στις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. και στην οποία θα αναγράφεται ρητά ο χρόνος προστασίας και αρωγής.
- οι αλλοδαποί θύματα των εγκλημάτων των 323, 323 Α, 349, 351 και 351 Α του Ποινικού Κώδικα (σύμφωνα με το π.δ. 233/2003), που είναι ανασφάλιστοι είναι δικαιούχοι άμεσης και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ., για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής και με την επίδειξη μόνο της σχετικής βεβαίωσης από την οικεία αστυνομική Διεύθυνση, απευθείας στις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. και στην οποία θα αναγράφεται ρητά ο χρόνος προστασίας και αρωγής.
- Νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης του 2104 προβλέπει την κάλυψη περισσότερων κατηγοριών δικαιούχων είτε πρόκειται για ανασφάλιστους είτε για ασφαλισμένους όλων των ταμείων που έχουν οφειλές απέναντι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας:
- οι αλλοδαποί που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3875/2010 «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος…» και για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής.
- οι αλλοδαποί γιατροί υπότροφοι της Ελληνικής Κυβέρνησης που τοποθετούνται για ειδίκευση και στα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και τέκνα) και για όσο χρόνο διαρκεί η ειδίκευσή τους.
- οι αλλοδαποί που έχουν προσβληθεί από HIVή άλλα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και σύμφωνα με την παρ.Ε του άρθρου 11 του Ν.2955/2001 (ΦΕΚ.256 τ.Α΄).
- όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), αλλά δεν δικαιούνται παροχών υγείας από αυτά λόγω χρεών,θεωρούνται ανασφάλιστοι και δικαιούνται υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τηρουμένων όλων των σχετικών προϋποθέσεων, εφόσον έχουν προχωρήσει σε δήλωση διακοπής της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. ή σε δήλωση αδράνειας στη Δ.Ο.Υ. και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τελευταία.
- Όσων ατόμων η κατάσταση της υγείας τους απαιτεί νοσηλεία ή χρειάζονται συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή αποκατάσταση λόγω δυσίατων ή χρόνιων, ή ανίατων ή σπάνιων νοσημάτων-παθήσεων(σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις ή τις γνωματεύσεις από αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές) από τα οποία πάσχουν.
Πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας
Ποιοί αλλοδαποί μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας;
- οι Αλλοδαποί με άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (υγείας)και τα μέλη των οικογενειών τους, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα υγείας(π.δ. 266/1999 και Y.A. 139491/2006) έχουν τη δυνατότητα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης με την άμεση επίδειξη του ειδικού δελτίου παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αλλοδαπού αντίστοιχα, στις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ.Tους χορηγείται πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας, για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει η συγκεκριμένη ανάγκη ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης και κατόπιν βεβαίωσης της ανάγκης αυτής από κρατικό νοσηλευτικό Ίδρυμα. Επιπλέον βεβαιώνεται και ο πιθανός χρόνος νοσηλείας και αποθεραπείας από την ασθένεια. ΥΑ Υ4α/48566/2005 - ΦΕΚ Β'/668/18.5.2005
- οι υπήκοοι των Κρατών Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη καθώς και οι αλλογενείς σύζυγοι Ελλήνων ή ομογενών ή Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα τέκνα(σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα)(Y.A. 139491/2006)
Σχετική νομοθεσία
Με βάση την Υπουργική Aπόφαση Κ.Υ.Α.139491/2006 Νοεμβρίου 2006 (Φ.Ε.Κ. Β/1747) οι ανασφάλιστοι οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα μπορούν να εκδώσουν «βιβλιάριο ανασφαλίστου» ώστε να εγγραφούν στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Νομαρχίας. Η εγγραφή τους αυτή θα δημιουργήσει το δικαίωμα να μπορούν να έχουν δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς, φάρμακα, να νοσηλεύονται ή να μεταφέρονται – ως ασθενείς – χωρίς κόστος. το βιβλιάριο ανασφάλιστου χορηγείται για ένα χρόνο με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε έλληνες πολίτες, σε πολίτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ομογενείς και σε πολίτες των χωρών που έχουν κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Κοινωνική και Ιατρική αντίληψη, εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα. Ειδικότερα δικαιούχοι του βιβλιαρίου ανασφαλίστου είναι: «Ελληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή ανιθαγενείς ή υπήκοοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ανασφάλιστοι και το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 Ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 20% για τη σύζυγο και για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει τη δυνατότητα ασφάλισης.
- Το καθορισθέν αυτό εισόδημα, αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω.
- Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.»
Η Υ4α/οικ. 85777/16-9-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ90Θ-ΟΘΣ) τροποποιεί την υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ. 70456/25-7-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ4ΜΘ-2ΟΛ) εγκύκλιο, με θέμα: «Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης για τη δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας και σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύνατους Αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια», ως προς τα κάτωθι: «Όταν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από το νοσοκομείο, με την τελική έγκριση του Διοικητή ή του αναπληρωτή του θα διενεργείται η επεμβατική πράξη, θα χορηγούνται οι συσκευές – ιατρικά βοηθήματα καθώς και το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για χρόνιες παθήσεις, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω αποστολή και έγκριση από το Υπουργείο Υγείας».
Στο Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσουν να υποβάλλονται για έγκριση, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στην τροποποιούμενη εγκύκλιο διαδικασία μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα