Redirecting to home...

Συμπτώματα

Πυρετός 38 oC ή υψηλότερος1. Πυρετός 38 oC ή υψηλότερος

 

Βραχνή φωνή2. Βραχνή φωνή

 

Πονόλαιμος με δυσκολία ή πόνο όταν καταπίνετε3. Πονόλαιμος με δυσκολία ή πόνο όταν καταπίνετε

 

Πονοκέφαλος 4. Πονοκέφαλος

 

Ρίγη 5. Ρίγη

 

Μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, το πίσω μέρος του λαιμού (φάρυγγα) και/ή τη μύτη και εμποδίζει την αναπνοή 6. Μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, το πίσω μέρος του λαιμού (φάρυγγα) και/ή τη μύτη και εμποδίζει την αναπνοή

 

Βήχας 7. Βήχας

 

Εκκρίσεις από τη μύτη 8. Εκκρίσεις από τη μύτη

 

Πρησμένοι αδένες στο λαιμό 9. Πρησμένοι αδένες στο λαιμό

Πώς μεταδίδεται

Πώς μεταδίδεται

Η διφθερίτιδα μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Όταν ένας ασθενής βήχει ή φταρνίζεται μικρόβια στον αέρα εισέρχονται στον οργανισμό του άλλου από το στόμα ή τη μύτη, συνεπώς μολύνεται πολύ εύκολα κανείς μετά από παρατεταμένη επαφή με κάποιον που έχει την ασθένεια π.χ. από κάποιον συγκάτοικο. Σπανιότερα η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσω αντικειμένων του σπιτιού όπως ποτηριών, μαχαιροπίρουνων και πετσετών καθώς και από τη στενή επαφή με κοπάδια ζώων τα οποία φέρουν τα μικρόβια στη μύτη και στο εσωτερικό του λαιμού τους.  Τέλος, μπορεί κανείς να προσβληθεί αν πιει γάλα που δεν είναι παστεριωμένο ή φάει τροφές που έχουν φτιαχτεί από τέτοιο γάλα.   Σε χώρες όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι ελλιπείς, η διφθερίτιδα μπορεί να προσβάλει το δέρμα και να μεταδοθεί μέσω επαφής με μια μολυσμένη πληγή.  Στην περίπτωση αυτή η διφθερίτιδα προκαλεί σπυράκια με πύον που όταν σπάσουν δημιουργούν έλκη.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της διφθερίτιδας αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Εάν υπάρξει υποψία ότι έχετε διφθερίτιδα, ο γιατρός σας θα σας παραπέμψει στο νοσοκομείο. Η θεραπεία της γίνεται με  αντιβιοτικά. Η ασθένεια δεν οδηγεί πάντα σε ανοσία γι’ αυτό συνιστάται εμβολιασμός μετά τη θεραπεία. Η διφθερίτιδα στο δέρμα θεραπεύεται με καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό των πληγών που είναι μολυσμένες από τα αντίστοιχα μικρόβια. Τα έλκη (πληγές) που προκαλούνται από τη διφθερίτιδα συνήθως κλείνουν σε 2-3 μήνες.

Μέτρα προφύλαξης

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος προφύλαξης από την διφθερίτιδα είναι ο εμβολιασμός.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή ήρθατε σε στενή επαφή με άτομο που έχει διφθερίτιδα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εμβόλια

Το εμβόλιο Διφθερίτιδας Τετάνου Κοκκύτη (DTaP) κυκλοφορεί στην Ελλάδα με προσθήκη και άλλων εμβολίων. Με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών χορηγείται ξεκινώντας από την ηλικία των 6 εβδομάδων σε επαναληπτικές δόσεις (6 δόσεις) έως την ηλικία 11-12 ετών. Ακολουθούν επαναληπτικές δόσεις του Td ανά 10 χρόνια σε όλη την υπόλοιπη ζωή.

Συστήνεται όλοι οι ενήλικες που δεν έχουν εμβολιασθεί, καθώς και όσοι δεν γνωρίζουν αν έχουν εμβολιασθεί ανεξαρτήτως ηλικίας, να λαμβάνουν 3 δόσεις του εμβολίου Td. Ο εμβολιασμός συνεχίζεται με μια αναμνηστική δόση Td ανά δεκαετία.


Βιβλιογραφικές αναφορές
keelpno
nhs.uk
cdc
Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών  και Εφήβων 2011