Redirecting to home...

Συμπτώματα

Διόγκωση ενός ή και περισσότερων αδένων1. Διόγκωση ενός ή και περισσότερων αδένων που παράγουν το σάλιο, συνήθως αυτών που βρίσκονται κάτω από το αυτί προς την πλευρά του προσώπου (παρωτίδων) από την μία πλευρά ή και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού.

 

Δυσκολία στην κατάποση2. Δυσκολία στην κατάποση

 

Χαμηλός πυρετός3. Χαμηλός πυρετός

 

Απώλεια όρεξης 4. Απώλεια όρεξης

 

Πονοκέφαλος 5. Πονοκέφαλος

15-20% των μολυσμένων με παρωτίτιδα δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Στα παιδιά η νόσος είναι συνήθως ελαφριά.  Οι ενήλικες μπορούν να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα και περισσότερες επιπλοκές (π.χ. φλεγμονή στον εγκέφαλο, φλεγμονή στους όρχεις).

Πώς μεταδίδεται

Πώς μεταδίδεται

Η παρωτίτιδα μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο με σταγονίδια, σάλιο ή εκκρίσεις από το στόμα ή τη μύτη άρρωστου με παρωτίτιδα, συνήθως όταν το άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει.  Η παρωτίτιδα μπορεί επίσης να μεταδοθεί έμμεσα μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα. Μπορεί να μεταδοθεί πριν τη διόγκωση των παρωτίδων καθώς και μέχρι 5 ημέρες μετά.


Αντιμετώπιση

Αντιμετώπιση Αντιμετώπιση Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας αναζητήστε ιατρική βοήθεια.  Δεν υπάρχει θεραπεία για την παρωτίτιδα.  Η θεραπεία είναι μόνο υποστηρικτική (ξεκούραση, κατανάλωση πολλών υγρών, αντιπυρετικά φάρμακα).

Μέτρα προφύλαξης

Μέτρα προφύλαξης Μέτρα προφύλαξης Μέτρα προφύλαξης

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε παρωτίτιδα αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Εμβόλια

Το εμβόλιο για την παρωτίτιδα περιλαμβάνεται στο εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) και στο εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας-ανεμευλογιάς (MMRV). Χορηγείται σε 2 δόσεις:  Η πρώτη δόση γίνεται σε παιδιά ηλικίας 12-15 μηνών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η δεύτερη δόση γίνεται σε ηλικία 4-6 ετών.

Άτομα με HIV λοίμωξη χωρίς συμπτώματα πρέπει να εμβολιάζονται.


Βιβλιογραφικές αναφορές
keelpno