Συμπτώματα
1. Υψηλός πυρετός
|
|
2. Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις
|
|
3. Πονοκέφαλος
|
|
4. Έντονη κούραση
|
|
5. Καταρροή
|
|
5. Πονόλαιμος
|
Στην Ελλάδα η γρίπη εμφανίζεται συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Τα συμπτώματα διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή αρρώστια. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ακόμα και στο θάνατο σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ άτομα με καρδιολογικά, αναπνευστικά, νεφρολογικά, αιματολογικά κ.α. προβλήματα, κακοήθειες, σακχαρώδη διαβήτη, πολύ μικρά βρέφη, ηλικιωμένα άτομα, καθώς και άτομα μεταμοσχευμένα).
Πώς μεταδίδεται
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων καθώς και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.
Αντιμετώπιση
Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, καλός αερισμός των χώρων, λήψη αντιπυρετικών-παυσίπονων (όχι ασπιρίνης) για την αντιμετώπιση του πυρετού και του πόνου των μυών. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης.
Μέτρα προφύλαξης
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Για την αποφυγή της μετάδοσης:
-
Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
-
Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
-
Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι και αποφύγετε, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
-
Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
-
Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας και πλένετε συχνά τα χέρια σας.
Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:
-
υψηλός πυρετός που δεν πέφτει
-
γρήγορη αναπνοή , δυσκολία στην αναπνοή ή πόνος και αίσθημα βάρους στο στήθος
-
κυάνωση (μπλέ ή μωβ χρωματισμός του δέρματος)
-
άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής ή πολλοί έμετοι
-
μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
-
επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και επιδείνωση χρόνιου νοσήματος που συνυπάρχει (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)
Επίσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως μόλις εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης αν ανήκετε σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου που προαναφέρθηκαν καθώς και αν είστε έγκυος.
Εμβόλια
Συστήνεται να γίνεται εμβολιασμός κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Συστήνεται για όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών μία δόση αντιγριππικού εμβολίου κάθε χρόνο, με το εκάστοτε συνιστώμενο εμβόλιο (συστάσεις Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) που κυκλοφορεί στη χώρα μας. Επίσης συστήνεται σε όλα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Βιβλιογραφικές αναφορές
keelpno
Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2011