Redirecting to home...

Συμπτώματα

Σπασμός των μασητήρων μυών1. Σπασμός των μασητήρων μυών

 

Ο ασθενής δεν μπορεί να λυγίσει τον αυχένα2. Ο ασθενής δεν μπορεί να λυγίσει τον αυχένα

 

Δυσκολία στην κατάποση3. Δυσκολία στην κατάποση

 

Πυρετός 4. Πυρετός

 

Εφίδρωση5. Εφίδρωση

 

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης 6. Αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Πώς μεταδίδεται

Ο τέτανος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας αναζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια.  Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τα εμβόλια τετάνου που έχει κάνει ο ασθενής. Σε κάθε περίπτωση το τραύμα αρχικά πρέπει να απολυμαίνεται.  Σε ασθενή με άγνωστο ή ελλιπές εμβολιαστικό ιστορικό και τραύμα που μπορεί να είναι μολυσμένο με το μικρόβιο του τετάνου, χρειάζεται να γίνει μια δόση του εμβολίου τετάνου-διφθερίτιδας καθώς και μία δόση άλλου φαρμάκου (υπεράνοσης γ-σφαιρίνης του τετάνου) όσο το δυνατόν συντομότερα. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον τέτανο. Η καλύτερη “θεραπεία” είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού.

Μέτρα προφύλαξης

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τον τέτανο είναι ο εμβολιασμός.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Αν πάθετε τραύμα που μπορεί να είναι μολυσμένο με το μικρόβιο του τετάνου αναζητείστε βοήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα έχοντας μαζί σας - αν έχετε - το βιβλιάριο εμβολίων σας (πληροφορίες για το τι εμβόλια έχετε κάνει), ιδίως αν το τραύμα είναι μεγάλο και εμφανώς μολυσμένο.

Εμβόλια

Όλοι πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο τετάνου-διφθερίτιδας (Td ή Tdap). Αναμνηστικές δόσεις χρειάζεται να γίνονται σε όλη την διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, κάθε δέκα χρόνια.


Βιβλιογραφικές αναφορές
keelpno
nhs